miercuri, 13 mai 2015

Casa oamenilor de știință - Casa Assan 12.05.2015

Cum fac drumurile de mă duc spre locuri pe unde nu mai fusesem... Eram aseară în piața Lahovari și printr-o poartă mare de fier observ o elegantă casă. E vorba de Casa Assan, azi Casa Oamenilor de Știință și de fapt un restaurant elegant pentru tot felul de evenimente. Citesc câteva informații pe placa de la intrare și cer permisiunea să fac câteva poze. Fără probleme!

Clădirea a fost construită acum ceva mai mult de un secol după planurile arhitectului Ion D. Berindei în stil neoclasic francez. Interiorul elegant cuprinde saloane decorate cu vitralii și marmură, fotolii capitonate cu piele de Cordoba sau mătase, fiecare salon având un specific anume. Casa a aparținut familiei Assan, intră în patrimoniul Academiei Române și din 1945 devine Casa Oamenilor de Știință (sursa informațiilor este site-ul metropotam.ro). 

Mai interesantă de fapt mi se pare atracția spre călători! Casa a fost reședința inginerului și industriașului Bazil G. Assan, om de cultură, inginer și cercetător. Din articolul din National Geographic (care merită citit) doar vă menționez că a participat în 1896 la o călătorie de cercetare științifică în regiunile polare nordice (cu multe observații științifice din multe domenii prezentate mai apoi printr-o expunere în prezența familiei regale) și în 1897 a făcut o călătorie (în principal cu interes economic) în jurul lumii (în cea mai mare parte pe mare): Constanța - Istanbul - Cairo - Ceylon - Hong Kong - Guangzhou - Shanghai - Nagasaki - Tokyo - Yokohama - San Francisco - New York - Londra. 

Bazil G. Assan nu trebuie confundat cu tatăl său, George Assan, un puternic industriaș din Bucureștii acelor vremuri (care este cunoscut prin alt monument aflat acum în ruină, Moara lui Assan). Deși are educație vest-europeană, Bazil se întoarce în țară și dezvoltă multe laturi științifice. Ca un detaliu, reușește să achiziționeze primul automobil din București la concurență cu George Bibescu și, de la înființare (1904) este ales vicepreședinte al Automobil Clubul Român!

De reținut că în acele vremuri un alt mare și mai cunoscut cercetător român, Emil Racoviță, pleca la bordul navei Belgica din cadrul expediției belgiene (1897-1899) cu participare inernațională pentru cercetarea zonelor polare sudice (mai multe detalii puteți citi aici).

Revenind în prezent în București, să vizităm Casa Assan cu frumoasa curte cu terasă și scară monumentală prin câteva imagini.
 Intrarea principală pe care o voi surprinde din inerior
 Grădina din fața casei
 Dincolo de poartă e agitația orașului...
 Originală
 Scară de acces pe acoperișul dependințelor
 Scara dinspre curtea din spate
 Salonul rotund
Detaliu sculptural

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu