vineri, 7 iunie 2013

Maraton Apuseni msg systems - ediția a treia - 23 iunie 2013

Maraton Apuseni msg systems - ediția a treia - 23 iunie 2013

Alergare pe munte? Maraton? Apuseni?

Evenimentul nostru este mai mult decât atât. Spun "al nostru" fiindcă evenimentul este organizat de CAR Cluj Universitar, secție a Clubului Alpin Român din care sunt bucuros că fac parte! Denumirea "alpin" adună la un loc alpinismul, escalada și alte sporturi montane, printre care și alergarea. În toată lumea se organizează maratoane montane de dificultate mai mare sau mai mică! Și atunci de ce să veniți să alergați în Apuseni?

Pentru că Apusenii sunt unici, sunt altfel! Fiecare munte, fiecare maraton are caracteristicile lui și eu vă garantez că Apusenii vă vor încânta toate simțurile! Garanția v-o oferă printre mulți alții și Lucian Clinciu, omul maratoanelor românești, care de curând a parcurs întregul lanț carpatic românesc într-un timp record, organizează de mulți ani celebrul Maraton al Pietrei Craiului și trăiește pentru Munte! Vine pentru a treia oară la Maraton Apuseni msg systems!

În cei 42,8 km ai maratonului sau 21,3 km ai semimaratonului avem parte de toate peisajele, de toate tipurile de vegetație. Pornind din stațiunea Muntele Băișorii de la pensiunea Skiland avem drumuri forestiere și poteci ce ocolesc vârful Buscat, avem zonă cu arbuști și vegetație alpină în zona Pietrele Mărunte, avem cătune cu colibe specifice văratului în pășunile înalte la Șesul Cald, Bocșești și Știolne, avem un minunat sat tipic de munte în zona Săgagea unde costumele populare sunt mândria satului mai ales în zile de sărbătoare (cum sunt Rusaliile în acest an), unde Sânzienele plutesc în aer și aduc bunăstare, recolte bogate, tămăduire și fecunditate femeilor și animalelor de pe lângă casă (în noaptea dintre 23 și 24 a lui Cireșar), avem poteci pe care mocanii urcă cu vitele sau cu mioarele la păscut vara, avem drumuri săpate de ploi sau pante cu iarbă mare pe care trebuie să fiți atenți, avem abrupturile minunatei Scărițe conservată în rezervația geobotanică Scărița-Belioara, avem păduri foarte faine și pante abrupte în jurul rezervației (unde trebuie să fiți atenți și să utilizați și mâinile și picioarele în cățărare elementară - vom avea asistență Salvamont în zonă!), avem oameni liniștiți care toată viața muncesc pentru puțină fericire (oricum mai multă decât între zidurile orașelor), avem colibe părăsite care vă așteaptă cu drag...

Traseul este schimbat față de primele două ediții pentru a vă ajuta să nu mergeți pe drumuri forestiere monotone. Diferența de nivel a crescut la 2330 m pentru varianta de maraton și 883 m pentru semimaraton (aceeași ca și anul trecut!). Vă va solicita organismul și voința, vă va da libertatea de a alerga după propriile puteri în timpii limită stabiliți de organizatori! Vă veți redescoperi multe calități, multe ambiții, veți vedea oameni hotărâți și cu voință de fier și cel mai important, vă veți face foarte mulți prieteni pe viață.

Să nu credeți că un maraton montan este asemănător cu o plimbare în parc! E nevoie de antrenament fiindcă mușchii, tendoanele, oasele și nervii sunt extrem de solicitați. S-ar putea să vă treziți cu crampe musculare, cu bășici, cu arsuri pe față, cu oboseală neașteptată. Pentru orice problemă medicală pe traseu vor exista voluntari care vă ajută cu tot ce este nevoie. Îmi aduc aminte că la prima ediție (când am fost voluntar pe dealul Boinic) o maratonistă nu a mai putut alerga cu încălțămintea personală și pe ultimii kilometri a alergat în șosete fără să renunțe! Deci mare grijă la încălțămintea care trebuie aleasă profesionist! Dozarea efortului și a lichidelor băute este de asemenea foarte importantă! Nu forțați la început ca apoi să nu mai puteți alerga. Studiați bine traseul pe site-ul oficial și calculați-vă personal efortul pe fiecare parte a traseului. De asemenea dacă considerați ca cei peste 42 de kilometri sunt prea mult, înscrieți-vă la semimaraton! Contează în primul rând să termini cursa în regulă, timpul este un aspect important pentru cei competiționali! În anumite puncte ale traseului sunt timpi limită (menționați pe în descrierea de pe site și la ședințele tehnice) și să nu vă mire dacă organizatorii vă vor opri pentru depășirea timpului. Veți fi conduși sau dirijați de organizatori pentru a fi mereu în siguranță! Lichidele folosite pentru hidratare vă vor fi oferite în kitt-ul de participare și pe traseu în punctele de alimentare. Aici veți avea parte și de fructe diverse, și de lichide suficiente și binențeles de încurajări! Căci împreună cu organizatorii vă veți depăși propriile limite! Pe traseu sunt puține izvoare, analizele de laborator au arătat că sunt potabile și le veți folosi pe proprie răspundere! Dacă considerați că vă sunt utile, bețele de trekking vă vor ajuta extrem de mult. Eu le folosesc mereu la trekking!Ah, și încă un aspect important: atenție foarte mare la îmbrăcăminte! Trebuie să fie comodă, utilă și în același timp să vă poată feri de intemperii. Chiar dacă e iunie, pe munte poate să plouă și ningă (am avut parte de ninsoare în mijlocul zilei la prima ediție)!

Puteți veni cu copiii și participa la proba Family (detalii pe site). Este un traseu ușor și foarte frumos pri ncare veți învăța copiii ce înseamnă competiția și muntele, aerul curat și buna dispoziție, vremea și panoramele în permanentă schimbare!

La festivitatea de premiere vă rezervăm câteva surprize, care de care mai plăcute!

Și de vreți doar să vedeți zona (de care eu m-am îndrăgostit de prima dată), veniți să vă îmbogățiți organismul cu energie, ambiție, râsete, dragoste pentru muncă în comun, împărtășire a experiențelor, oameni noi și peisaje fantastice!

Un întreg mecanism este construit din cei peste 100 de voluntari în absolut toate locurile competiției (plecare/sosire, puncte de alimentare, puncte de control, puncte de dirijare). Un mare ajutor îl avem din partea echipei Salvamont Cluj care acționează în Baișoara și Muntele Mare, din partea societății media românești și din partea sponsorilor, oamenii care au încredere în mișcare, în competiție, în sănătate și în munca în echipă. Partenerul oficial este MSG Systems (și pe facebook), căruia i se alătură Auchan, Evoline, EmontNootkaMormota Land, Mountex, 360sport, NUTRENDAQUA Carpatica ș.a.

Cu toții suntem convinși că, indiferent de modul în care veți alege să participați la Maraton Apuseni msg systems, nu veți regreta că ați ieșit din cotidian și ați petrecut o minivacanță în inima Apusenilor, munți ce păstrează tradițiile strămoșești și bucurie de a vă arăta minunile lor! Și ca să vă faceți o primă părere, uite niște cadre de pe traseu!

Ne vedem la Maraton Apuseni msg systems peste două săptămâni și până atunci pe munte și pe facebook!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu