miercuri, 26 decembrie 2012

Traditii la Muzeul Satului din Bucuresti 15.12.2012

Traditii la Muzeul Satului din Bucuresti 15.12.2012

Internetul (care ne si ajuta si ne si complica daca nu stim sa il folosim cum si cat trebuie!) imi da o buna informatie: in acest we la Muzeul Satului se desfasoara "Festivalul de datini si obiceiuri de iarna - Florile dalbe". Asa ca imi propun sa vin aici sambata si doar duminica sa raspund la propunerea lui Radu pentru o tura in Piatra Mica. Tare i-ar fi placut unei prietene din Bacau sa vina cu mine! Cum cei aproape 300 de kilometri sunt imposibil de facut fizic "intr-o clipa" merg eu si pentru Ari! Ilinca imi spune ca vrea sa vina si ea, convenim sa ne vedem la Aviatorilor ca sa mergem prin Herastrau pana la muzeu. Rezultatul plimbarii prin Herastrau se vede in cele cateva cadre de mai jos.





La muzeu ajungem putin inainte de 12.00 si mergem direct la expozitia de fotografie coordonata de Sorin Onisor si de curatorul Ioana Constantinescu in sura Bancu. Pana acolo suntem intampinati de pisicile muzeului, multe la numar, tare plimbarete si iubarete.
Sura Bancu, adusa din Harghita in 1956 in muzeu si remontata asa cum era era in 1862, reflecta ocupatiile principale ale secuilor din acea zona: cresterea vitelor si exploatarea lemnului. Expozitia "Marea Hoinareala II" contine fotografiile participantilor la workshop-urile organizate de Sorin Onisor in 2012 prin toata tara. Suntem intampinati cu vin fiert, mere si covrigi care sunt pe placul tuturor. Fotografiile deschid sufletul omului de la tara si ni-l apropie de inima si de credinta. Unele cadre (exceptionale) arata cat de frumoasa este tara in care traim.



De la expozitie mergem sa ne incalzim putin la magazinul de suveniruri de la intrare si apoi la targul traditional de hainuri (intentionat e scris asa!), produse facute in casa (turta dulce, sucuri naturale, miere, paine, oua, palinca de Distrita (copyright Andrei Aschilean) - Bistrita!), produse din lemn (fluiere) sau de-ale casei (stergare, traiste, fete de masa, perdelute) si multe altele. Intram si in sala de colinde unde cete de colindatori din Braila, Ploiesti sau Baia Mare ne incanta cu versuri mai mult sau mai putin cunoscute.



Actorul Alexandru Nicolae Mihai ne aduce aminte cat de importanta este poezia scrisa pe hartie fata de ceea ce ne dau acum televizorul, internetul si toate atractiile prezentului si ne recita din cateva cartii aduse de acasa poezii despre Craciun, iarna, colinde scrise de Alecsandri, Eminescu sau Goga. Intr-o carte a gasit si scris pe o hartie legenda Bradului de Craciun: se spune ca Iisus mergea cu sfantul Petru cand s-a iscat o furtuna naprasnica. Au cerut ajutorul copacilor care se ascundeau zgribuliti in fata furtunii. Singurul care s-a oferit sa le ofere adapost a fost bradul. El a spus: " Fructe mandre pe care sa le apar nu am, frunzisul meu e facut din ace ascutite care nu se tem de grindina, oamenii ma ocolesc si ma socotesc nefolositor, dar daca vreti sa-mi cinstiti acoperamantul cu prezenta voastra, eu va voi primi cum voi sti mai bine si am sa invelesc trupurile voastre cu ramurile mele dese."
Furtuna a trecut si soarele a revenit bucuros pe cer. Iisus i-a spus atunci bradului:
"Dintre toti copacii, tu, bradule, ai fost cel mai vrednic, iar eu, prin voia Tatalui Meu, te voi rasplati. Fie ca de azi inainte, iarna, tu sa nu-ti mai lepezi frunzisul ca ceilalti copaci, ci sa-l pastrezi vesnic. Apoi, fie ca acele tale intepatoare sa capete o mireasma care sa-i bucure pe oameni, sa le dea putere si sa le vindece bolile, astfel incat ei sa te pretuiasca cum se cuvine. Cat despre lipsa ta de rod, fie ca in miez de iarna, cand toate fructele pamantului se vor fi terminat, oamenii sa te impodobeasca si sa puna pe ramurile tale toate bunatatile, iar atunci cand se vor strange in jurul tau, ei sa se gandeasca la Mine, pentru ca tu esti copacul cel mai drag Mie."
Numai ce zise asta si disparura amandoi. Doar bradul a ramas falnic in padure cu darurile sale nemuritoare s iaceasta poveste murmurata de frunzisul copacilor. (texte preluate de pe linkul http://bancuritari.me/tag/legenda-bradului/).
Un alt moment simpatic al serii este team-building-ul de recuzita de sarbatori in care copiii sorcovesc, primesc cadouri si spun colinde de ei stiute mai bine.

Mergem la hanul "La bariera" din Valenii de Munte pentru o ciorbita si o mancare de cartofi si apoi ne indreptam spre casa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu